fbpx
< Back

Tipuri de păr existente – tot ce trebuie să știi despre evoluția firului de păr și durata sa de viață

aprilie 11, 2024 Categoria:Uncategorized @ro Autor: Elena Petrache

Atunci când vine vorba despre îngrijirea corectă a părului, este esențial să-ți identifici tipul firului de păr pe care îl ai, pentru a-i înțelege, astfel, nevoile, care sunt diferite. De la cel drept și fin, până la cel ondulat și poate ceva mai gros, fiecare se evidențiază prin niște caracteristici unice, care te vor ajuta să-ți dai seama cu ușurință despre structura firului de păr cu care te confrunți.

Așadar, dacă și tu te-ai întrebat mereu de câte tipuri este podoaba capilară, dar și care este procesul de creștere al unui fir de păr, pentru a-i putea înțelege mai bine necesitățile, ai ajuns în locul potrivit. 

În continuare, în acest articol, o să-ți dezvăluim toate informațiile pe care trebuie să le cunoști cu privire la acest subiect, de la tipurile de păr existente, până la alcătuirea sa și fazele de creștere pe care le are un fir.

1. Tipuri de păr în funcție de structură 

Vom începe să discutăm prima dată despre tipurile de păr existente în funcție de structură. Astfel, trebuie să știi că este vorba despre patru tipuri, care îți pot influența destul de mult rutina de îngrijire. Tocmai din acest motiv, trebuie să identifici din timp acest criteriu, pentru a te asigura că-ți îngrijești podoaba capilară corespunzător. 

1.1. Tipul de păr fin 

Așadar, unul dintre tipurile de păr din această categorie este cel fin. Acesta este cunoscut pentru firele sale extrem de subțiri, delicate și care deseori au tendința de a se rupe extrem de rapid. Mai mult, el poate părea de cele mai multe ori lipit de cap la propriu și lipsit de volum, lucru care poate părea o provocare în plus pentru femeile care se confruntă cu el. Totuși, dacă și tu te regăsești în această categorie și te-ai săturat de aspectul lui care pare că nu are niciodată viață, cu produsele de styling potrivite, vei reuși să îi oferi volumul de care are nevoie.

Imagine de Moose Photos de pe Pexels.com

Imagine de Moose Photos de pe Pexels.com

1.2. Tipul de păr mediu 

Un alt tip de păr, determinat de structură, mai este și cel mediu, considerat a fi undeva la mijloc între cel fin și cel gros. În această categorie, firele sunt mai puțin subțiri decât la categoria anterioară, dar nici atât de dense precum vor fi regăsite la părul gros. Acest lucru face ca părul cu fir mediu să fie ceva mai ușor de coafat, dar și de gestionat în viața de zi cu zi, decât cel despre care am vorbit anterior, spre exemplu, care poate fi destul de greu de îngrijit. 

Imagine de Pixabay de pe Pexels.com

Imagine de Pixabay de pe Pexels.com

1.3. Tipul de păr gros 

Tot când vorbim de structura părului trebuie să-l aducem în discuție și pe cel gros, caracterizat, în mod evident, de fire dense, ceea ce îi conferă un aspect plin și bogat. Acest tip poate fi mai greu de coafat și chiar de aranjat în viața de zi cu zi, deoarece se poate încâlci adesea destul de tare și are nevoie de o îngrijire corespunzătoare, pentru a deveni cât mai fin și ușor de manevrat. Cu toate acestea, grosimea firului de păr te va ajuta mereu să ai parte de o podoabă capilară cu volum, deci un avantaj extrem de important, în cazul în care te regăsești în această categorie.

Imagine de Thea Hdc pe Unsplash.com

Imagine de Thea Hdc pe Unsplash.com

1.4. Tipul de păr aspru

Nu în ultimul rând, tot când vorbim de firul de păr după structură, trebuie să-l mai aducem în discuție și pe cel aspru. Caracterizat prin fire destul de rigide și groase, acesta este, de cele mai multe ori, extrem de aspru și uscat la atingere. De asemenea, de departe dintre toate tipurile menționate anterior, el este cel mai dificil de gestionat și cel care poate necesita o îngrijire specială, pentru a-l ajuta să capete vitalitate.

 Imagine de Chantal de Geus de pe Pexels.com

Imagine de Chantal de Geus de pe Pexels.com

2. Tip de păr și caracteristici definitorii 

Dacă anterior am vorbit despre tipurile existente în funcție de structură, care devin, practic, subtipuri, acum o să-ți dezvăluim care sunt cele trei tipuri de păr principale existente și în care îți vei regăsi și tu, fără doar și poate, podoaba capilară.

2.1. Tipul de păr drept

Prima categorie de care trebuie să știi este părul drept și, probabil, cel mai des întâlnit la femei. Acesta este perfect întins, fără să fie nevoie de intervenția vreunei ustensile speciale și poate avea o textură extrem de fină și subțire, ori ceva mai groasă și densă, după cum subliniam în capitolul anterior. Vârfurile sale pot fi drepte, ori puțin întoarse în sus, lucru care-ți va conferi o eleganță în plus. Părul drept este adesea destul de ușor de îngrijit și nu necesită o atenție prea mare, asta dacă ești obișnuită cu aspectul său clasic și nu-ți dorești ceva mai mult. Dacă te încadrezi mai degrabă al ultima categorie, partea bună este că el poate fi aranjat ușor într-o varietate de moduri. 

Imagine de Bennie Lukas Bester de pe Pexels.com

Imagine de Bennie Lukas Bester de pe Pexels.com

2.2. Tipul de păr ondulat 

Un alt tip important mai este și părul ondulat natural, caracterizat prin buclele lejere, care pică pe lungime și care, în unele cazuri, pot fi destul de bine definite. Mai concret, onduleurile pot varia în intensitate, de la unele extrem de discrete, până la bucle mai pronunțate, care pot fi și mai bine accentuate prin intermediul anumite produse de îngrijire speciale. Persoanele care se încadrează în această categorie sunt considerate a fi destul de norocoase, deoarece constant părul poate părea coafat, chiar dacă, în realitate, s-a depus doar un efort minim pentru aspectul său perfect, fresh și elegant.

 Imagine de Pixabay de pe Pexels.com

Imagine de Pixabay de pe Pexels.com

2.3. Tipul de păr creț

Nu în ultimul rând, trebuie să-ți vorbim despre ultimul tip de păr natural, adică cel creț, care, la rândul său, poate fi de mai multe tipuri. Astfel, el nu va fi la fel la toate persoanele, întrucât la anumite femei buclele pot fi mai mari, în timp ce la altele vor fi mai strânse, lucru care duce la un aspect mult mai creț. Totodată, acest tip de păr are deseori o textură destul de densă și poate chiar mai aspră, motiv pentru care este considerat a fi una dintre cele mai grele de îngrijit podoabe capilare. 

Imagine de Jonas Svidras de pe Pexels.com

Imagine de Jonas Svidras de pe Pexels.com

Așadar, fiecare tip de păr are nevoile și cerințele sale specifice de îngrijire, motiv pentru care tu trebuie să identifici exact în care dintre categoriile de mai sus te încadrezi. În acest fel, te vei putea bucura mereu de un fir sănătos, un aspect strălucitor și hidratat, care, cu siguranță, va întoarce toate privirile. Pentru asta, nu uita că este un „must have” să folosești doar produse profesionale, așa cum vei găsi pe site-ul nostru.

3. Structura firului de păr și alcătuirea sa + fazele de creștere 

Pentru a înțelege și mai bine necesitățile pe care le are părul tău, îți vom dezvălui și alte câteva informații prețioase, ce țin de formarea sa și de modul în care el evoluează practic după ce crește. Cu aceste informații, dar și cu imaginile structurii firului de păr de mai sus, vei ști tot ce trebuie cu privire la acest subiect important pentru orice femeie și nu numai.

În primul rând, trebuie să știi că structura este destul de complexă, iar alcătuirea firului de păr include trei straturi principale: cuticula, cortexul și măduva. Primul este stratul extern, care protejează practic firul de păr. Mai departe, cel de-al doilea element, adică cortexul, este stratul intermediar și conține diferite proteine, ​​precum ar fi keratina, care oferă rezistență și elasticitate podoabei tale capilare. Ultima, dar nu cea din urmă, măduva sau medula, este stratul intern, fiind compusă din celule umplute cu aer, prezența sa putând varia de la o persoană, la alta.

Când vorbim de caracteristicile firului de păr, trebuie să știi că și acestea sunt destul de diverse, iar niciun caz nu este unic sau particular. Există extrem de mulți factori care pot influența asta, precum ar fi cei genetici și hormonali. Aceste caracteristici fac referire la textura, culoarea sa, grosimea unui fir de păr, elasticitatea și chiar rezistența la rupere.

Grosimea unui fir de păr poate varia considerabil de la o persoană la alta și chiar pe diferite părți ale corpului aceleiași persoane. În medie, un fir de păr uman are aproximativ 0.02 până la 0.04 milimetri în diametru. Totuși, acest lucru poate să difere semnificativ în funcție de factori genetici, etnicitate, vârstă și starea de sănătate a individului. De exemplu, părul unei persoane asiatice tinde să fie mai gros decât cel al unei persoane cu origini europene.

Imagine de Element5 Digital de pe Pexels.com

Imagine de Element5 Digital de pe Pexels.com

Un alt lucru important pe care trebuie să-l mai știi sunt și fazele de creștere ale firului de păr, care sunt împărțite în trei etape distincte: anagen, catagen și telogen. Prima fază este perioada activă de creștere a acestuia, care se poate întinde pe o perioadă de doi ani, ajungând chiar până la șase ani. În timpul fazei catagen, creșterea încetinește, iar foliculul de păr începe să se retragă, durând aproximativ două săptămâni acest proces. Ultimul proces, cel telogen, este și cel de repaus, în care foliculul de păr este inactiv și firele mature rămân atașate de scalp timp de aproximativ trei luni, înainte de a fi eliminate.

Nu în ultimul rând, este important de menționat tot aici și durata de viață a unui fir de păr, care poate varia în funcție de mai mulți factori precum ar fi vârsta, sexul unei persoane, starea de sănătate, dar și genetica, după cum scoteam în evidență și mai sus. În general, durata de viață este, în medie, de cinci ani de zile, după care acesta intră în faza de cădere, fiind înlocuit de altele noi.

Așadar, procesul de evoluție, de creștere a unui fir de păr este destul de complex, iar tu trebuie să cunoști câteva informații generale, pentru a-i putea înțelege mai bine necesitățile și pentru a putea afla chiar de ce-ți cade părul uneori, care se poate afla în faza în care se regenerează. 

4. Produsele de styling care te vor ajuta să ai mereu un tip de păr impecabil 

Acum, că ai înțeles tot ce trebuie să știi despre tipurile de păr existente și despre evoluția firelor, îți vom dezvălui câteva produse care te vor ajuta mereu să te bucuri de un păr impecabil. Trebuie să le alegi pe cele ideale pentru podoaba ta capilară, astfel încât să obții și rezultatele dorite. 

În primul rând, din trusă nu trebuie să-ți lipsească aparatele de coafat, precum ar fi ondulatorul, placa de păr sau chiar uscătorul de păr, un „must have” indiferent de tipul de păr pe care-l ai. Acestea te vor ajuta să obții diferite coafuri extrem de rapid, fiind importante pentru diferitele contexte și evenimente din viața ta. Dacă vrei ca rezultatele să se mențină impecabile timp de câteva ore bune, va fi nevoie să optezi pentru unele profesionale, de calitate, așa cum sunt cele disponibile pe site-ul nostru. 

Tot când vorbim despre produsele care te vor ajuta să obții cel mai îngrijit aspect pentru părul tău trebuie să mai aducem în discuție și pieptenii de păr, existând o gamă variată de opțiuni. Spre exemplu, unul care are dinții ceva mai rari și mai îndepărtați este ideal pentru a descurca părul umed, în timp ce pieptenul cu dinți mici și deși este pentru taparea rădăcinii și, implicit, pentru oferirea volumului. Și, pentru că tot suntem la această categorie trebuie să includem pe listă și periile de păr, care nu vor fi utile doar la descâlcirea firelor rebele, ci și pentru aranjarea simplă a acestuia, în doar câteva minute. 

După cum evidențiam și mai sus, la fel de importante mai sunt și produsele de styling, care, la rândul lor, sunt disponibile într-o gamă largă de opțiuni, în funcție de propriile necesități. Spre exemplu, unul dintre lucrurile de care ar putea avea nevoie oricine este fixativul, care te ajută să-ți menții coafura intactă o lungă perioadă de timp. Este important să optezi pentru un produs calitativ, astfel încât acesta să nu se vadă pe firul de păr și să creeze un aspect extrem de inestetic și ușor „murdar.”

Trebuie să mai aducem în discuție și luciul de păr, care oferă o strălucire și o hidratare aparte firelor. Astfel, tot ce trebuie să faci este să-ți aplici acest produs înainte de a ieși din casă, fiind, mai ales, perfect pentru evenimentele de seară, în care părul tău va deveni, astfel, un real accesoriu. 

Pudra de volum este și ea un produs excelent, care adaugă extrem de multă textură părului fin, fiind, astfel, un „must have”, dacă te regăsești în această categorie. Lista produselor este mult mai amplă de atât, iar fiecare dintre ele vine, după cum ai văzut deja, cu propriile avantaje. Pe site-ul nostru vei putea consulta gama completă pe care ți-o punem la dispoziție, astfel încât să te bucuri de cele mai profesionale și calitative produse de acest gen. 

În concluzie, acum sperăm că ai înțeles exact câte tipuri de păr există, dar și care este evoluția sa, pentru a putea, în acest fel, să-i acorzi toată atenția și îngrijirea de care are nevoie.

Articole Recomandate
Produse Recomandate
Sampon Profesional, OLLIN CARE COLOR & SHINE SAVE, 1000ml, mentine culoarea si stralucirea

Sampon Profesional, OLLIN CARE COLOR & SHINE SAVE, 1000ml, mentine culoarea si stralucirea

Prețul inițial a fost: 85,00 RON.Prețul curent este: 72,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Blond Deschis Auriu 10/3, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Blond Deschis Auriu 10/3, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
EXTRA DISCOUNT Piepten carbon cu maner  225MM CFC 2639

EXTRA DISCOUNT Piepten carbon cu maner 225MM CFC 2639

Prețul inițial a fost: 30,00 RON.Prețul curent este: 15,00 RON.
Vezi produsul
Pensula pentru vopsit parul Gri Lata

Pensula pentru vopsit parul Gri Lata

Prețul inițial a fost: 20,00 RON.Prețul curent este: 12,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Blond Violet Cenusiu 9/21, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Blond Violet Cenusiu 9/21, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Spray Ceara Lichida 150ml OLLIN Professional

Spray Ceara Lichida 150ml OLLIN Professional

Prețul inițial a fost: 65,00 RON.Prețul curent este: 59,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Blond Maroniu Auriu 9/73, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Blond Maroniu Auriu 9/73, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Castaniu Deschis Maroniu Auriu 8/73, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Castaniu Deschis Maroniu Auriu 8/73, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Cap Manechin L’IMAGE COMPETITION LOUISA, 60cm, Par Natural, Blond

Cap Manechin L’IMAGE COMPETITION LOUISA, 60cm, Par Natural, Blond

Prețul inițial a fost: 1.390,00 RON.Prețul curent este: 1.249,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Castaniu Aramiu 7/4, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Castaniu Aramiu 7/4, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Sampon Profesional, OLLIN HYALURONIC ACID, 1000ml, hidrateaza parul, cu Acid Hialuronic

Sampon Profesional, OLLIN HYALURONIC ACID, 1000ml, hidrateaza parul, cu Acid Hialuronic

Prețul inițial a fost: 107,00 RON.Prețul curent este: 79,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Blond Aramiu Auriu 9/43, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Blond Aramiu Auriu 9/43, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Bol amestec Vopsea de Par 360ml

Bol amestec Vopsea de Par 360ml

Prețul inițial a fost: 30,00 RON.Prețul curent este: 25,00 RON.
Vezi produsul
Set par, OLLIN CARE COLOR & SHINE SAVE, 1000ml, Sampon & Balsam, mentine culoarea si stralucirea

Set par, OLLIN CARE COLOR & SHINE SAVE, 1000ml, Sampon & Balsam, mentine culoarea si stralucirea

Prețul inițial a fost: 166,00 RON.Prețul curent este: 119,00 RON.
Vezi produsul
Spray Bifazic, OLLIN HYALURONIC ACID, 250ml, pentru Hidratarea parului, cu Acid Hialuronic

Spray Bifazic, OLLIN HYALURONIC ACID, 250ml, pentru Hidratarea parului, cu Acid Hialuronic

Prețul inițial a fost: 89,00 RON.Prețul curent este: 69,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Blond Deschis Perla 10/8, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Blond Deschis Perla 10/8, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Cap manechin par natural, L’IMAGE, 50 cm, Maro, Sophia Competition

Cap manechin par natural, L’IMAGE, 50 cm, Maro, Sophia Competition

Prețul inițial a fost: 980,00 RON.Prețul curent este: 882,00 RON.
Vezi produsul

Vezi toate produsele...