< Back

Babylights, tehnica de colorare prin care te poți bucura de un păr strălucitor și sănătos

iunie 6, 2024 Categoria:Vopsire par Autor: Elena Petrache

Babylights, tehnica de colorare prin care te poți bucura de un păr strălucitor și sănătos

În lumea hairstyling-ului, trendurile de moment vin și pleacă, dar unele tehnici de aranjare și de stilizare a părului se mențin în catalogul de servicii ale marilor saloane datorită rezultatelor lor spectaculoase și incredibile. Babylights este una dintre ele, datorită look-ului natural al șuvițelor decolorate care imită aspectul unui păr deschis la culoare de un auriu comparabil razelor soarelui.

Un procedeu „solar”, tehnica babylights a fost folosită de către hairstylisti pentru a înfrumuseța podoaba capilară a multor vedete cunoscute. Așadar, în cadrul acestui articol, vom explora magia look-ului „sărutat de soare”, istoria lui interesantă, dar și câteva sfaturi utile de îngrijire, de vopsire și principalele diferențe dintre babylights și balayage.

1. Şuvițe babylights: o strălucire aparte cu o poveste pe atât de interesantă!

Fotografie de la Cüneyt Efe Bural pe Pexels

O tehnică complexă de colorare a părului, ceea ce asociem astăzi drept „babylights” este rezultatul unei experimentări continue, dezvoltată și perfecționată în timp. Cel mai probabil ai fost tentantă de opțiunea de a-ți schimba cumva look-ul, începând cu părul, iar decolorarea ți-a fost prezentată ca o posibilă variantă de către coafeză, de cea mai bună prietenă sau pur și simplu ai descoperit-o în urma unor căutări intense pe internet pe site-uri de profil. Astfel, asemeni tuturor domeniilor, o bază teoretică sumară este necesară pentru a înțelege cât mai bine procesul și motivațiile persoanelor care au ajuns să inventeze această adorată tehnică de îmbunătățire a look-ului feminin.

Timp de secole, începând cu antichitatea elenă, tehnicile și formulele de colorare și decolorare ale părului au stat în atenția unor reprezentante ale sexului frumos, iar în secolul al IV-lea Î. Hr., femeile Eladei se foloseau de o tinctură pe bază de ulei de măsline, polen și fulgi din foiță de aur pe care o aplicau pe toată suprafața părului și o lăsau să se activeze timp de câteva ore în plin soare.

Lucrurile pe la jumătatea anilor 1400 au evoluat, iar cosmeticienii medievali au început să experimenteze cu compuși chimici pentru a-și colora părul în nuanța dorită.

Decolorarea se restrângea la un amestec din ingrediente vegetale și non-organice precum miere, lămâie, piatră de alaun și sulf. Mixtura era aplicată pe păr cu ajutorul unei bonete (pentru păstrarea conformă a amestecului pe toată suprafața părului), iar acțiunea directă a soarelui era folosită din nou pentru a impregna culoarea și a finaliza transferul ei.

Deși ingenioase și inovative pentru mentalul și tehnica acelor timpuri, aceste tehnici de colorare și de decolorare nu s-au dovedit a fi eficiente din cauza ingredientelor utilizate și a procedeului primitiv bazat strict pe acțiunea soarelui.

Fotografie de la Vladimir Konoplev pe Pexels

Arc peste timp, la o distanță temporală de peste 500 de ani, la începutul anilor 1900, programările la salon s-au concretizat. Mai precis, doamnele și domnișoarele din epoca Edwardiană se foloseau de niște bonete pentru decolorarea părului asemănătoare celor plastice de astăzi.

Datorită unor orificii punctate de-a lungul suprafeței lor, vopseaua putea fi aplicată de un cosmetolog prin tragerea șuvițelor prin găurile bonetei. Decolorarea propriu-zisă era demarată prin acțiunea peroxidului de hidrogen (a apei oxigenate), un procedeu mult mai eficient pentru rezultatul scontat de femei.

În schimb, după încheierea crizei determinate de Marea Depresie din perioada anilor ‘30 și a celui de-al Doilea Război Mondial, aranjarea și coafarea părului a revenit în atenția femeilor, iar boneta anilor 1900 și-a regăsit locul în saloanele și locuințele femeilor din decada ‘60.

Cu toate acestea, anii ‘80 au înregistrat cea mai mare cerere a femeilor pentru șuvițe decolorate și colorate în coafuri elaborate și pline de volum.

2. Babylights sau șuvițele copilăriei: ce sunt și de ce se numesc astfel?

Fotografie de la Gabby Orcutt pe Unsplash

Fotografie de la Senjuti Kundu pe Unsplash

Foarte mulți copii capătă în lunile vacanței de vară niște fâșii sau smocuri mult mai deschise decât culoarea naturală specifică părului lor, ca urmare a timpului petrecut afară în plin soare.

Practic, aceste iluminări ale părului celor mici sunt traduse și redate în sintagma englezească „babylights” sau „playground highlights”; iar cu un aer tineresc și boem, această imitație infantilă nu face decât să confere un look nostalgic, tineresc și pictat în tente de chihlimbar părului tău, asemănător unui apus de soare.

Așadar, dacă ești în căutarea unei transformări semnificative pentru această vară, reîntoarcerea la zilele calme ale copilăriei sunt o idee bună pentru a ieși în evidență și a-ți întineri părul!

3. Babylights vs. balayage: diferențe notabile ale acestor două tehnici de decolorare a părului

Fotografie de la Becca Tapert pe Unsplash

Părul, pe parcursul ciclului său de viață, ajunge să se degradeze ca urmare a acțiunii directe a soarelui, spălărilor dese, vopsitului, moștenirii genetice, dar și a poluării mediului înconjurător.

Pierderea melaninei, a pigmentului natural de culoare neagră, maro, blondă sau roșcată, rezultă, de asemenea, într-o degradare a nuanței vizibilă mai ales în dreptul vârfurilor părului închis la culoare. De aceea, este necesară stabilirea unui plan eficient alături de stilist pentru remedierea acestei probleme cosmetice.

Terminologiile franceze („balayage” și „foilayage”) ori englezească („babylights”), sunt tot mai des aduse în discuțiile din saloanele de înfrumusețare din țara noastră, iar experții în colorarea părului își perfectează tehnicile creative și practice pentru a conferi unor simple șuvițe de păr gloria și splendoarea cuvenită. Astfel, judecând după vocabularul de specialitate din hairstyling, putem defini cele două tipuri de nuanțare ale părului după următoarele definiții prestabilite:

Babylights sunt acele șuvițe mult mai deschise la culoare decât nuanța naturală a părului, care de obicei pornesc din proximitatea rădăcinilor. Pentru babylights, coloriștii se folosesc de folie de aluminiu.

Efectul scontat de acestea presupune o manieră de iluminare gentilă a cromaticii părului, fără a-i încărca sau acapara frumusețea nativă, iar pentru acele femei care au constatat că au un număr mărit de fire albe, babylights vă poate fi un aliat de nădejde în lupta cu îmbătrânirea, datorită mascării lor într-un mod ingenios și blând cu restul părului!

Balayage, pe de altă parte, este un procedeu cosmetic bazat pe utilizarea unei tehnici asemănătoare picturii (în aer liber cu ajutorul unor fâșii de plastic) prin care sunt selectate niște șuvițe de grosime medie care vor fi decolorate până spre vârfuri pentru a se ajunge la o nuanță finală foarte deschisă.

Cu un focus orientat pe generarea unei idei de volum, de mișcare și de adâncime a părului, balayage-ul este recomandat de către hairstylisti femeilor care doresc să aibă un păr mult mai bogat și des.

Tipuri de păr și lungimi recomandate pentru tehnica babylights

 

Fotografie de la Suhyeon Choi pe Unsplash

Babylights este propus tuturor tipurilor de păr, fiind o tehnică versatilă și prietenoasă pentru femeile cu păr lung, mediu sau scurt. Chiar și fericitele deținătoare ale unor podoabe capilare ondulate, crețe sau drepte, cu o textură fină sau aspră a firului de păr, se pot bucura de benefiicile aduse de metoda „babylights” ( mulțumită felului în care suvițele evidențiate crează aparența unui păr mai bogat, mai aspectuos și al unei coafuri finale tridimensionale).

În alte cuvinte, babylights este o tehnică ce conferă părului tău un contrast vizual magnific, ajutând la o iluminare și evidențiere a culorii lui. Culoarea actuală a părului tău nu contează foarte mult în metoda babylights, ci procedeul în sine.

Spre exemplu, o femeie cu păr castaniu închis poate apela la babylights pentru a-și deschide nuanța părului fără niciun impediment.

Fotografie de la René Porter pe Unsplash

Fotografie de la Sai De Silva pe Unsplash

Conform mai multor opinii, femeile cu păr drept sunt mult mai avantajate de tratamentul babylights datorită felului în care părul lor „exemplifică” noua culoare realizată (fără ca aceasta să fie acaparată de cârlionți sau de bucle).

4. Tehnica babylights: vopsire și sfaturi din partea profesioniștilor

Fotografie de la Lera Kogan pe Unsplash

Fotografie de artursfoto pe Pixabay

După cum am menționat, scopul tehnicii babylights este acela de a replica dualitatea nuanțelor închise și deschise a părului bebelușilor și copiilor. Niște șuvițe fine și vibrante, dar eficiente în crearea conceptului de tridimensionalitate, babylights ajută și la mimarea unei coafuri reminiscente răstimpului petrecut într-o vacanță exotică. Totuși, în ce constă procedeul de vopsire și de decolorare?

La salon, în cea dintâi etapă, stilistul îți secționează părul și îți plasează șuvițele între folii metalice, după care începe prin a-ți evidenția părul cu ajutorul unei vopsele profesionale cu o nuanță sau două mai deschisă decât a ta. Grație șuvițelor „amplasate” peste folii, babylights permite o mai bună personalizare a culorilor de către stilist. Având în vedere obiectivul tehnicii babylights, părul se va bucura de o profunzime și de un volum impresionant (datorate unei personalizări a vopsirii în funcție fizionomie), dar și de o flexibilitate creionată de imixtiunea mai multor nuanțe și intensități până la obținerea celei căutate. În materie de timp alocat unei sesiuni de babylights, acesta implică mai multe ore petrecute în salon.

Produsele sunt cele care denotă un babylight perfect

Deși cei mai mulți dintre hairstylisti încearcă să utilizeze produse de vopsit mai blânde cu părul, decolorarea este cea care își „spune cuvântul” atunci când părul tău a fost vopsit mult prea des, nu a fost îngrijit și hidratat sau se prezintă într-o stare mult prea fragilă pentru a fi coafat. Spre exemplu, poți specifica stilistului faptul că ai dori să folosiți o vopsea semipermanentă pentru a crea șuvițele decolorate specifice babylights. Astfel, îți vei putea da seama dacă stilul îți este potrivit și aplica data viitoare o vopsea de păr clasică.

Încearcă să cauți vopsele de păr profesionale obținute din ingrediente naturale și prietenoase sănătății părului și scalpului. În materie de produse de styling, te poți folosi de un ondulator fără căldură pentru a-ți bucla părul pentru un eveniment important sau o simplă plecare la serviciu, dar și de o placă de păr cu înveliș ceramic pentru a-l îndrepta la necesitate.

Nu uita că, din cauza tratamentului cu soluție de decapaj sau cu pudră de decolorare, părul va deveni mult mai slăbit și va necesita o atenție mult mai prudentă la spălare, coafare și mai ales în timpul ieșirilor din lunile de vară.

5. Babylights, îngrijire și întreținere: cum trebuie să ai grijă de un păr vopsit în stil babylights

Fotografie de la Taisiia Stupak pe Unsplash

Un păr sănătos înseamnă alocarea unor ore suplimentare pentru o rutină completă de îngrijire adaptată programului tău zilnic, nevoilor medicale, lungimii și tipului tău de păr, printre multe altele. În medie, babylights poate fi menținut undeva de la șase la opt săptămâni, după care o programare la salon va fi necesară pentru revitalizarea culorii și strălucirii părului.

Datorită metodei de colorare, babylights este foarte ușor de întreținut chiar și după ce părul tău a început să crească: șuvițele fine decolorate se vor camufla între cele mai închise, iar rădăcina nu va ieși în evidență la fel ca în cazul vopsirii clasice a părului.

Cu toate acestea, ar trebui să iei în considerare întotdeauna sfatul stilistului tău, el fiind singura persoană avizată care îți va putea răspunde la întrebări, recomanda produse de îngrijire pentru păr și mai ales, cel care ar trebui să se ocupe de împrospătarea look-ului tău babylights.

Dacă sectorul de recolorare este rezervat numai hairstylistului, ție îți revine sarcina de întreținere și de îngrijire a părului de acasă. Asemeni relației purtate cu medicul dentist, și cea cu hairstylist-ul implică o serie de angajamente menite să îți protejeze sănătatea părului. Trecând de spălarea părului după regulile tale, trebuie să ții cont de faptul că babylights are nevoie de o îngrijire asemănătoare părului vopsit, adică de produse speciale (șampon, balsam, măști, protecție termică etc.) adaptate și create pentru el.

Primul pas din ghidul de îngrijire a părului colorat statuează faptul că vei avea nevoie de un șampon care să mențină culoarea șuvițelor tale vreme îndelungată (spre exemplu, dacă șuvițele tale sunt blonde, adică dacă ai un babylights blond, atunci un șampon cu tente mov este cel mai potrivit pentru tine).

Poți utiliza o dată la câteva săptămâni și un șampon indicat curățării scalpului căruia poți să-i adaugi și un balsam hidratant sau o mască pe bază de keratină, lapte de cocos, aloe vera, argan sau cu fructe tropicale.

În plus, adaugă trusei de îngrijire a părului și un spray cu protecție termică. Noaptea, după o zi plină de aventuri, încearcă să îți îngrijești părul cu un ulei de păr menit să îl hidrateze și protejeze din calea ruperii și deteriorării.

Un alt truc pentru menținerea culorii ca în prima zi de la salon este și cel al utilizării unei măști de tipul „color refresh”.
Cu siguranță te-ai întrebat care este secretul perfecțiunii din spatele unor coafuri ale unor femei pe care le admiri.

Ei bine, după lecturarea acestui articol, poți fi mai mult ca sigură de faptul că foarte multe actrițe, cântărețe și personalități publice feminine au apelat la metoda babylights pentru a-și înfrumuseța podoaba capilară!

Spre exemplu, în 2023, prințesa Catherine de Wales și-a colorat bogatul păr castaniu cu niște șuvițe luminoase aurii care au ajutat-o să-și mențină statutul de „hair goddess”. Jennifer Aniston, faimoasa actriță americană cunoscută pentru rolul ei din serialul „Friends”, este un alt fan al colorării prin tehnica babylights.

Stilistul ei, Michael Canalé, responsabil pentru tunsoarea „Rachel” din anii ‘90, a dezvăluit faptul că secretul părului „sărutat de soare” al lui Jennifer stă în aplicarea unei cantități mici de vopsea. După cum spunea și Canalé, dacă adaugi o culoare care nu se potrivește celorlalte, ea nu va arăta bine, așadar consideră și sfatul acestui profesionist.

Babylights-urile blonde nu se restrâng numai la părul lui Catherine și Jennifer, actrița britanică Lily James („Cenușăreasa”, „Rebbeca”, “Baby Driver”, “Pride and predjudice and zombies”, “War and Peace”) afișând cu ocazia celei de-a 35 aniversări culoarea verii lui 2024: o nuanță delicată de blond ca mierea.

Nu în cele din urmă, starul incontestabil al verii anului 2023, Margot Robbie, a arătat faptul că blondul este o nuanță atemporală, sinonimă, mai ales, numelui ei și al îndrăgitei păpuși Barbie.

În consecință, tehnica babylights își merită denumirea de tratament cosmetic al decadei noastre, aceasta ajutând culoarea părului mai multor femei să se evidențieze grație unei schimbări de look elegante, sofisticate și tinerești. Așadar, „lights on, baby” cu o nouă culoare încântătoare în această vară!

Articole Recomandate
Produse Recomandate
Perie Pro Vent EJIK Professional cu Par de Mistret

Perie Pro Vent EJIK Professional cu Par de Mistret

Prețul inițial a fost: 60,00 RON.Prețul curent este: 50,00 RON.
Vezi produsul
OLLIN N-JOY Vopsea-Crema  Permanenta pentru acoperirea 100% a Firelor Albe  100 ml

OLLIN N-JOY Vopsea-Crema Permanenta pentru acoperirea 100% a Firelor Albe 100 ml

Prețul inițial a fost: 49,00 RON.Prețul curent este: 43,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Castaniu Aramiu Auriu 7/43, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Castaniu Aramiu Auriu 7/43, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Sampon Profesional, OLLIN SERVICE LINE, 5000ml, Uz zilnic pH 5.5

Sampon Profesional, OLLIN SERVICE LINE, 5000ml, Uz zilnic pH 5.5

Prețul inițial a fost: 265,00 RON.Prețul curent este: 210,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta,  Blond Luminos Gri Violet 9/12, OLLIN COLOR PLATINUM COLLECTION, 100ml

Vopsea de par permanenta, Blond Luminos Gri Violet 9/12, OLLIN COLOR PLATINUM COLLECTION, 100ml

Prețul inițial a fost: 35,00 RON.Prețul curent este: 29,00 RON.
Vezi produsul
Pudra pentru volum la radacina 10gr OLLIN Professional

Pudra pentru volum la radacina 10gr OLLIN Professional

Prețul inițial a fost: 80,00 RON.Prețul curent este: 65,00 RON.
Vezi produsul
Cap manechin par natural, L’IMAGE, 60 cm, LUNA Competition vopsit Balayage

Cap manechin par natural, L’IMAGE, 60 cm, LUNA Competition vopsit Balayage

Prețul inițial a fost: 1.550,00 RON.Prețul curent este: 1.450,00 RON.
Vezi produsul
Set par, OLLIN Cocktail Bar, Sampon & Balsam Chocolate Shake

Set par, OLLIN Cocktail Bar, Sampon & Balsam Chocolate Shake

Prețul inițial a fost: 77,00 RON.Prețul curent este: 69,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Castaniu Aramiu 7/4, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Castaniu Aramiu 7/4, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Set de par, OLLIN BRILIANCE REPAIR, 250ml, Sampon Curatare & Masca reparatoare

Set de par, OLLIN BRILIANCE REPAIR, 250ml, Sampon Curatare & Masca reparatoare

Prețul inițial a fost: 103,00 RON.Prețul curent este: 87,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Blond Deschis Auriu Cenusiu 10/31, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Blond Deschis Auriu Cenusiu 10/31, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Castaniu Auriu Cenusiu 7/31, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Castaniu Auriu Cenusiu 7/31, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Castaniu Inchis 6/0, OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Castaniu Inchis 6/0, OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Vopsea de par permanenta, Castaniu Deschis Maroniu 8/7 ,OLLIN COLOR, 100 ml

Vopsea de par permanenta, Castaniu Deschis Maroniu 8/7 ,OLLIN COLOR, 100 ml

Prețul inițial a fost: 39,00 RON.Prețul curent este: 30,00 RON.
Vezi produsul
Perie Grooming Pro EJIK Professional cu par de mistret

Perie Grooming Pro EJIK Professional cu par de mistret

Prețul inițial a fost: 65,00 RON.Prețul curent este: 50,00 RON.
Vezi produsul
Balsam Profesional, OLLIN CARE RESTORE, 1000ml, restaureaza structura parului, hidrateaza

Balsam Profesional, OLLIN CARE RESTORE, 1000ml, restaureaza structura parului, hidrateaza

Prețul inițial a fost: 81,00 RON.Prețul curent este: 69,00 RON.
Vezi produsul
Sampon Profesional, OLLIN CERAMIDES, 1000ml, restabileste si hidrateaza parul, cu extract de Ceramide

Sampon Profesional, OLLIN CERAMIDES, 1000ml, restabileste si hidrateaza parul, cu extract de Ceramide

Prețul inițial a fost: 115,00 RON.Prețul curent este: 85,00 RON.
Vezi produsul
Sampon Profesional, OLLIN CARE RESTORE, 1000ml, restaureaza structura parului, hidrateaza

Sampon Profesional, OLLIN CARE RESTORE, 1000ml, restaureaza structura parului, hidrateaza

Prețul inițial a fost: 85,00 RON.Prețul curent este: 72,00 RON.
Vezi produsul

Vezi toate produsele...