Oxidantul – de câte tipuri sunt oxidanții și cum îl alegi pe cel potrivit ție
Oxidanții de păr sunt un element esențial când vine vorba de schimbările de culoare ale podoabei capilare, fiind un ingredient foarte important în tot acest proces.
Cu ajutorul lor, vei putea obține diferite nuanțe și extrem de multe efecte speciale, astfel încât să ajungi la rezultatul dorit. Oxidantul este, de asemenea, de neînlocuit mai ales atunci când este vorba despre o transformare a părului închis într-unul deschis.
Introduși pentru prima dată în procesul de decolorare al părului în secolul al XIX-lea, aceștia au evoluat extrem de mult de-a lungul timpului și au deschis calea specialiștilor, dar și persoanelor casnice, spre a obține o gamă largă de modificări ce țin de aspectului părului.
Mai mult, aceștia au devenit și un instrument de bază pentru toate persoanele care adoptă astfel de schimbări de look, oferindu-le posibilitatea de a-și pune cât mai mult imaginația la contribuție. Dacă și tu te regăsești în această categorie și vrei să afli mai multe informații despre rolul oxidanților în schimbările de look, ai ajuns în locul potrivit.
În acest articol, vom discuta pe larg despre ce sunt aceștia și care sunt tipurile pentru care poți opta, în funcție de necesitățile personale. De asemenea, dacă și tu ți-ai pus cel puțin o dată întrebarea „dacă pun mai mult oxidant în vopsea ce se întâmplă?”, la noi vei regăsi răspunsul.
Cuprins:
1. Oxidantul – ce este și de ce e folosit pentru păr
Părul este extrem de important când vine vorba de aspectul fizic, astfel încât trebuie să-l îngrijești cât mai bine și să te asiguri de faptul că acesta arată mereu curat și proaspăt. De asemenea, persoanele vopsite trebuie să se asigure, la rândul lor, de faptul că își refac constant nuanța părului, astfel încât să nu se vadă urât tranziția, iar acest lucru să afecteze în vreun aspectul vizual. După cum vorbeam și mai sus, în tot acest proces, un rol important îl are oxidantul, iar acum vom vorbi mai în detaliu despre ce este acesta.
Așadar, oxidanții sunt practic niște substanțe chimice esențiale în domeniul de îngrijire a părului. Acești compuși au rolul de a deschide cuticulele firelor și de a acționa ca un agent de oxidare, permițând, astfel, pigmenților de colorare să pătrundă perfect în păr. Concret, ei sunt cei care declanșează reacțiile chimice care modifică culoarea podoabei tale capilare.
Ei au devenit atât de importanți, întrucât permit o gamă largă de posibilități, atunci când vine vorba de schimbarea culorii părului. Spre exemplu, dacă vrei pe viitor să te vopsești într-o nuanță mai deschisă sau mai închisă, oxidanții sunt esențiali pentru a te ajuta să obții rezultatele dorite. Acești compuși chimici interacționează cu pigmenții de colorare, ajutându-i să pătrundă în structura firului de păr și să se fixeze acolo. Totuși, trebuie să știi că da, te poți vopsi fără oxidant, dar acest lucru depinde, după cum vorbeam și anterior, de nuanța pe care îți dorești să i-o oferi părului.
Mai mult, ce mai trebuie să știi este că aceștia vin și într-o varietate de concentrații, de obicei exprimate în volume, câteva exemple fiind cele de 10, 20, 30 sau 40. Concentrația aleasă depinde de rezultatul pe care îți dorești să-l obții, dar și de tipul tău de păr. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât culoarea va fi mai intensă sau decolorarea va fi mai puternică.
Este important însă să ai în vedere faptul că utilizarea incorectă a acestor produse poate afecta sănătatea părului într-o proporție destul de ridicată, tocmai de aceea trebuie să acorzi acestor amănunte o atenție sporită, dar trebuie și să respecți instrucțiunile de pe ambalajul produsului, unde poți găsi informații valoroase.
Așadar, oxidanții de păr sunt, fără doar și poate, un element cheie în îngrijirea și vopsirea părului, astfel încât poți obține variante nenumărate de nuanțe și texturi. Este întotdeauna recomandat să consulți un profesionist în domeniu, dacă nu ești un hairstylist, întrucât în acest fel vei obține cu siguranță cele mai bune rezultate.
2. Oxidanții de păr – de câte tipuri sunt
Acum că ai aflat rolul oxidantului, este momentul să vorbim despre principalele tipuri, astfel încât să știi ce să alegi, în funcție de nevoile personale.
Așadar, când vorbim de tipuri de oxidanți pentru păr, trebuie să-l aducem în discuție pe cel clasic, care este unul dintre cel mai des întâlnit în acest domeniu de frumusețe.
Oxidantul clasic este disponibil într-o gamă variată de concentrații, de la volumul 10 până la 40, iar acest lucru depinde de scopul procesului pentru care îl folosești, adică colorare, decolorare, obținerea șuvițelor și altele.
După cel clasic, trebuie să mai aducem în discuție și oxidanții fără amoniac. Așadar, pentru persoanele care își doresc să evite această substanță, s-au creat variantele cu formule speciale, care oferă practic o alternativă mai blândă și mai puțin dăunătoare părului, în comparație cu opțiunea tradițională.
Mai trebuie să știi că unele tipuri de oxidanți mai includ și diferite uleiuri esențiale sau alte ingrediente, care pot ajuta la protejarea și hidratarea părului în timpul procesului chimic.
Dacă nu optezi însă pentru această variantă nu trebuie să-ți faci griji, întrucât există alte tehnici prin intermediul cărora îi poți oferi părului tău toate substanțele nutritive de care are nevoie. Există o altă multitudine de tratamente pe care le poți face ulterior, întrucât acest domeniu a evoluat considerabil în ultima vreme.
Mai mult, oxidanții mai trebuie aleși și în funcție de procesul pe care îți propui să-l realizezi. Pentru decolorarea firului de păr, este recomandat să-i alegi pe cei care au concentrații mai mari, adică, de regulă, undeva la 30 sau 40. Acest lucru este important, deoarece el trebuie să deschidă pigmentul firului de păr și să te ajute, astfel, să obții nuanța mult dorită. Tot acesta poate fi răspunsul și dacă te întrebai „ce oxidant se folosește la blond”.
Când vorbim însă de oxidanții pentru colorare, concentrațiile pot varia destul de mult, în funcție de nuanța dorită și de nivelul de nuanță deschisă pe care vrei să o obții. Cu cât ea e mai aprinsă, cu atât și concentrația trebuie să fie mai mare.
Așadar, tipurile de oxidanți de păr sunt variate și trebuie să fie adaptate diferitelor nevoi și preferințe. Dacă nu ești specializat în domeniu, este important să consulți un hairstylist pentru a alege corect tipul și concentrația potrivite pentru oxidant, astfel încât să te asiguri că vei obține, astfel, și cele mai bune rezultate. Acum sperăm că ai înțeles ce face oxidantul și știi și cum trebuie să-l folosești corect pe viitor, astfel încât să nu dai greș cu nuanța părului tău.
3. Dacă pun mai mult oxidant în vopsea ce se întâmplă – riscuri ale utilizării în exces a oxidantului
Acum că ai înțeles ce oxidant se folosește la vopseaua de păr și care oxidant e mai puternic, este momentul să discutăm despre riscurile pe care le poți suporta, în cazul în care scapi prea mult din această substanță chimică în vopsea. Acest lucru nu doar că-ți poate afecta rezultatul final, dar îți poate face și părul să fie mult mai sensibil, însă pe larg despre aceste lucruri vom vorbi în continuare.
În primul rând, excesul de oxidant poate duce la o deschidere prea mare a cuticulelor părului, ceea ce face, implicit, ca pigmenții să pătrundă mai profund decât ți-ai dorit tu inițial. Rezultatul poate fi unul nedorit, deoarece fie obții o nuanță mai deschisă decât cea planificată, fie chiar o decolorare excesivă a părului.
De asemenea, părul poate deveni, odată cu această greșeală, mult mai fragil și deshidratat decât s-ar fi întâmplat în condiții normale. Se știe faptul că oxidantul are efecte asupra podoabei capilare, tocmai din acest motiv este și recomandat să folosești o vopsea pentru păr profesională și calitativă. Cu toate acestea, în cazul în care se întâmplă să comiți această eroare, este important să-ți hidratezi corespunzător părul.
Mai mult, trebuie să mai știi și faptul că excesul de oxidant poate provoca iritații neplăcute la nivelul scalpului, în special la persoanele care știu că au pielea sensibilă sau se confruntă cu anumite afecțiuni dermatologice de acest gen. Acest lucru nu doar că îți poate afecta și mai mult sănătatea podoabei capilare, dar îți poate oferi și un disconfort destul de mare și greu de suportat, în anumite situații.
Așadar, pentru a evita aceste efecte negative, este extrem de important să respecți cu atenție indicațiile specificate, dar și cantitățile și concentrațiile recomandate.
De asemenea, dacă nu știi exact pentru ce nuanță să optezi și nu reușești deloc să te decizi, atunci poți arunca o privire peste cartea de colorimetrie pentru păr disponibilă pe site-ul nostru, astfel încât să îți faci și o idee clară asupra oxidantului și cantității pe care trebuie să le folosești, pentru a ajusta culoarea, dacă este cazul.
Sănătatea părului este la fel de importantă precum sănătatea generală, astfel încât trebuie să-i oferi și tu cea mai mare atenție și nu trebuie să neglijezi deloc acest aspect. Orice mică eroare poate duce la deshidratarea destul de mare a firului de păr, motiv pentru care trebuie să te informezi corespunzător în prealabil și să afli toate detaliile despre vopsirea părului pe care ai nevoie să le știi.
4. Oxidantul decolorează părul – cum alegi corect oxidantul pentru tipul tău de păr
Alegerea corectă a oxidantului pentru tipul tău de păr este esențială, pentru a obține rezultatele dorite în procesele de colorare sau decolorare, păstrând, în același timp, și sănătatea și frumusețea părului tău.
În primul rând, dacă nu ești sigur cu privire la alegerea oxidantului și la tipul pe care trebuie să-l folosești, cel mai bine este să consulți un stilist în acest domeniu. Acesta are experiența și cunoștințele necesare când vine vorba de astfel de informații și îți poate oferi și cele mai bune sfaturi.
De asemenea, părul tău este subțire, gros, creț, drept sau ondulat? Este important să știi aceste detalii, deoarece alegerea oxidantului potrivit depinde de aceste caracteristici. De exemplu, părul subțire ar putea necesita un oxidant mai puțin concentrat pentru a evita consecințele negative, în timp ce părul gros ar putea necesita un oxidant cu o concentrație mai mare pentru a obține rezultate optime.
Trebuie să știi și că oxidantul arde părul dacă nu îl alegi corespunzător și dacă îl aplici pe o suprafață prea mare decât acesta este recomandat.
Mai mult, este la fel de esențial să te decizi asupra nuanței pe care îți dorești să o obții și să știi cât de deschis sau închis vrei să fie rezultatul final. Acest lucru poate influența extrem de mult tipul de oxidant pentru care vei opta și pe care îl vei alege. Spre exemplu, dacă te întrebi ce oxidant se folosește la păr alb, răspunsul este unul cu o concentrație mai mare, mai ales dacă părul tău este mai închis la culoare.
Totodată, dacă ai mai suferit un astfel de proces înainte, trebuie să știi că și acest lucru poate influența destul de mult tipul de oxidant pe care-l vei folosi. De exemplu, părul care a fost deja supus decolorării ar putea necesita un oxidant cu o concentrație mai mică, pentru a nu-ți strica și deteriora mai tare firul de păr.
De asemenea, este important să știi că adăugarea excesivă de oxidant direct pe păr nu va accelera procesul de colorare și nu te va aduce mai repede la rezultatul dorit, întrucât timpul va rămâne același, adică unul relativ îndelungat. Acest lucru poate, în schimb, să dăuneze părului destul de mult, după cum am vorbit în repetate rânduri.
Nu în ultimul rând, așa cum este necesar ca vopseaua să fie una de calitate, este recomandat să optezi și pentru un oxidant la fel de calitativ, pentru ca întreaga experiență de schimbare a look-ului să fie una perfectă.
În concluzie, alegerea corectă a oxidantului pentru tipul tău de păr este o decizie importantă în procesul de colorare sau decolorare, astfel încât trebuie, la rândul tău, să acorzi o mare atenție acestui pas. Este important să te gândești mereu și la necesitățile pe care le are părul tău și să nu-l supui unui proces nefavorabil.
Sursa foto: pexels.com, freepik.com